19.07.2024 г.

За първите пет месеца на 2024 г. инспекторите по труда са приложили мярката спиране 329 пъти. Тази мярка се използва с цел превенция на тежки трудови злополуки, а в някои случаи води и до спасяване на човешки живот. Отстранени от работа са 66 работници, които са нарушавали правилата за безопасна работа.

Сектор „Строителство“ подлежи на постоянен контрол от страна на инспекторите по труда, каза инж. Екатерина Асенова, изпълнителен директор на ИА „Главна инспекция по труда“.

„Не трябва да се подценява и ролята на инструктажите. Под тях не стои просто подпис. Чрез инструктажите работниците научават къде са рисковете на работното място, как да се предпазят от тях и как да реагират при възникването им, което е в основата на предотвратяването на инциденти на работното място.“ Това каза инж. Екатерина Асенова, изпълнителен директор на ИА „Главна инспекция по труда“ в интервю за електронния бюлетин за м. юли 2024 г. на Центъра за развитие на човешките ресурси и регионални инициативи. Тя подчерта, че законодателят е вменил на работодателите цялата отговорност по осигуряването на здравословните и безопасни условия на труд на работещите. Работодателите трябва да упражняват ефективен контрол върху работниците дали спазват въведените мерки за безопасност и имат право да отстраняват работници, ако не ги спазват. Работниците от своя страна са длъжни да използват лични предпазни средства и да спазват инструктажите за безопасност. Практиката показва, че често такива са осигурени от работодателя, но не се използват от работника.

„Работещите имат право да откажат да изпълняват дейност, която пряко застрашава живота и здравето им. Често те се съгласяват да я извършат от страх да не загубят работата си, но така поемат риск да загубят живота си.“, заяви инж. Асенова и подчерта, че тревожната статистика на трудовите злополуки бе повод да се организира националната кампания „Прибери се у дома след работа! Там някой те очаква.“, която Главната инспекция по труда изпълнява с подкрепата на Министерството на труда и социалната политика. Основната цел на кампанията е да намалим трудовия травматизъм.

„Международният ни опит при работата с други релевантни институции показва, че Българската инспекция по труда впечатлява с дейността си другите държави.“, заяви инж. Асенова и допълни, че Инспекцията е сред малкото контролни институции, упражняващи интегриран контрол. Това означава, че при проверките инспекторите по труда следят както за осъществяването на трудовите правоотношения, така и за здравословните и безопасни условия на труд. В повечето държави имат отделни институции.

„Животът е безценен – той е само един. Затова нека работниците да бъдат внимателни всеки ден към начина, по който извършват работните си задължения. Може стотици пъти да са пренебрегвали правилата за безопасна работа, но веднъж грешката може да бъде фатална – да коства тяхното здраве или дори живот.“, категорична е инж. Асенова.

Цялото интервю може да проследите в приложения по-долу файл.

Наши спонсори са:
Български трактори на добри цени при изключително качество

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *